23 kristala koje treba da upoznate

Amazonit: Kristal vitalnosti i ravnoteže. Veruje se da pojačava životnu snagu i elan, donosi osećaj istine i časti, povećava snagu komunikacije. Pojačava intuiciju, psihičke sposobnosti, kreativnost i intelekt. Pomaže kod koncentracije, smanjuje stres i relaksira. Pojačava životnu snagu i pruža miran san.

Ametist: Neutrališe negativne energije okruženja, donosi mir, pomaže da se postigne fokus. Olakšava donošenje odluka. Pojačava memoriju. Štiti od noćnih mora. Od davnina je poznat kao kristal koji sprečava pijanstvo i štiti od svih drugih oblika neumerenosti. Pomaže da se prevaziđu tuga, bol i ljutnja.

Citrin: Ovaj žuti kamen ima snažne pozitivne vibracije. Može vam pomoći da podignete energiju, počnete na život gledati pozitivno i jasno iznesite svoje namere.

Citrin se smatra jednim od najmoćnijih kristala za manifestaciju. On ima reputaciju kamena koji predstavlja magnet za novac i bogatstvo. Stavite komad citrina na list papira na kome ste ispisali svoje želje. Na taj način će se one mnogo brže manifestovati.

Dimni kvarc: Odličan kristal za otklanjanje stresa. Pomaže da se lakše podnesu teški periodi. Pojačava odlučnost, otklanja depresiju i smiruje emocije. Vraća pozitivne misli, umiruje noćne more i pomaže da se lakše manifestuju namere. Umanjuje strah od neuspeha.

Fluorit: Poznat i kao Kamen mudrosti. Fluorit pojačava intuitivne sposobnosti, veze između ljudskog uma i univerzalne svesnosti. Ubrzava učenje i duhovno buđenje. Povećava samopouzdanje i spretnost. Pročišćava i stabilizuje auru.

Gorski kristal: Ovo je jedan od najpopularnijih kristala za početnike. Takođe je jedna od osnovnih komponenti Zemljine kore. Donosi jasnoću, jača namere i pomaže reprogramiranje na staničnom nivou. Povećava vibracije kristala koji ga okružuju. Često se koristi za čišćenje i ponovno aktiviranje drugih kristala.

Hematit: Dovodi u harmoniju um, telo i duh. Raspršuje negativnost i sprečava da negativna energija uđe u auru. Vraća mir i harmoniju. Podiže samopouzdanje i jača snagu volje. Pomaže kod lečenja ovisnosti, poput preteranog konzumiranja hrane i pušenja. Poboljšava pamćenje.

Jaspis: Poznat kao Vrhunski negovatelj. Ovaj kristal pruža podršku u periodima stresa. Donosi mir i ispunjenje. Donosi odlučnost u svim pothvatima. Potpomaže brzo razmišljanje, potiče organizacijske sposobnosti i sprovođenje projekata u delo do.  Dopunjava telo energijom.

Kalcedon: Apsorbuje i raspršava negativnu energiju. Obnavlja vitalnost i motivaciju. Ovo je visoko-energetski kristal stimuliše kreativnost. Donosi osećaj radosti i sigurnosti.

Lapis lazuli: Poznat je i kao Kraljevski kamen. Ovaj kristal poseduje sposobnost da brzo odagna stres i donese duboki mir. Donosi harmoniju na fizičkom, emotivnom, mentalnom i duhovnom nivou.

Malahit: Ovo je kristal koji pojačava i pozitivnu i negativnu energiju, pa je potrebno da se njime pažljivo rukuje. Ovo je kristal preobražaja, koji nemilosrdno ukazuje na ono što blokira duhovni rast. Podstiče poduzimanje rizika i promenu. Podučava kako da se preuzme odgovornost za vlastita dela, osećaje i misli.

Mesečev kamen: Kamen novih mogućnosti. Povezan je sa podsvešću i intuicijom. Posebno je dobar za uspostavljanje harmonije i hormonske ravnoteže, te balansiranje muške i ženske energije. Potiče intuiciju i empatiju. Izaziva lucidne snove, posebno u danima punog meseca, pa se osetljivim osobama ne preporučuje njegovo nošenje u tom periodu.

Oniks: Oniks je kristal koji štiti od negativne energije i umiruje strahove. Pomaže razvoju samokontrole i dostizanju duhovne zrelosti. Smatra se da ovaj kristal oslobađa nosioca karmičkih dugova.

Opsidijan: Ništa se ne može sakriti od opsidijana. Ovaj kristal izvlači na površinu skrivene emocije i neprijatnu istinu, da bi ih zatim razgradio. Ovo svojstvo ga čini jednim od najmoćnijih lekara duše. Stimulira rast na svim nivoima. Tera na istraživanje nepoznatog i otvara nove horizonte.

Plavi čipkasti ahat: Pomaže pri usmeravanju i stabilizaciji energije. Ovo je umirujući kamen koji deluje polagano i nežno, ali nosiocu donosi veliku snagu. Poboljšava koncentraciju i analitičke sposobnosti. Leči unutrašnji bes. Koristan je za eliminisanje emotivnih trauma. Stvara osećaj sigurnosti.

Rose kvarc: Ovo je kamen ljubavi. Često ga nazivaju i Venerinim kamenom. Rose kvarc će vam pomoći da privučete ljubav, otvorite srce i podignete samopouzdanje.

Selenit: Selenit je još jedan moćan kamen za čišćenje koji osigurava pozitivan protok vibracija između vas i drugih kristala u vašoj kolekciji. To ga čini idealnim kristalom za početnike. Brzo uklanja negativnu energiju iz tela i čisti auru.

Pomerajte kristal selenita pored tela, idući od vrha glave prema nogama. Ponavljajte ovaj ritual za čišćenje dok se ne osetite potpuno regenerisani pozitivnim vibracijama. Nakon toga ćete imati obnovljen osećaj ravnoteže i zaštitu bele svetlosti koja vas povezuje sa univerzumom.

 

Sunčev kamen: Pročišćava sve čakre i unosi svjetlost i energiju. Dozvoljava istinskom ja da se pokaže u punom sjaju. Delotvoran je protiv depresije, te otklanja mračna raspoloženja. Pojačava samopouzdanje.

Šungit: Zovu ga i kamenom života. Koristi se za naturalizaciju elektromagnetnih frekvencija, upija negativnu energiju i detoksifikuje organizam. Veruje se da je star oko dve milijarde godina. Predstavlja moćnu zaštitu kada se nosi na telu.

Tigrovo oko: Tigrovo oko je kristal koji je tradicionalno nošen kao talisman protiv uroka i kletvi. Pomaže pri ostvarivanju ciljeva, prepoznajući unutarnje potencijale i potičući jasnoću namere.

Tirkiz: Raspršuje negativnu energiju, pruža zaštitu od elektromagnetnog smoga. Usklađuje i balansira čakre. Ovo je kristal empatije i ravnoteže, realizacije i kreativnog rešavanja problema. Veruje se da upozorava nosioca na nadolazeću opasnost ili neverstvo tako što menja boju.

Turmalin: Čisti auru i otklanja blokade. Raspršuje negativnu energiju i ukazuje na rešenje problema. Ovo je odličan kristal za balansiranje i povezivanje čakri. Na fizičkom planu, vraća energetske tokove u ravnotežu.

Žad: Ovaj kristal privlači prosperitet i daje mudrost nosiocu. Pomaže brzu manifestaciju želja. Donosi harmoniju, štiti od zla. Privlači sreću i prijateljstvo.

PUT KRISTALA

WEB GUVERNER