OSOBINE

Ametist je varijanta kvarca koji od davnina privlači ljude svojom lepom bojom, koja se kreće od najtamnijih nijansi ljubičaste, preko jedinstvenih boja lavande i sleza, do bledih, prozračnih, gotovo ružičastih nijansi.

Nikada nije sa sigurnošću utvrđeno odakle potiče boja ametista, ali se smatra da su za to zaslužni joni gvožđa u njegovoj kristalnoj rešetci.

Prema grčkoj legendi, devojka po imenu Ametist, kada su je na zahtev boga Bahusa napali tigrovi, pomolila se boginji Meseca da je spase, da ne bude rastrgnuta. Boginja joj je uslišila molbu i pretvorila je u beli kamen. U znak pokajanja, bog Bahus je preko kamena izlio vino, što mu je dalo predivnu ljubičastu boju. Vezano za ovu legendu je poteklo i verovanje da ametist štiti od pijanstva.

Ametist ne treba izlagati direktnoj sunčevoj svetlosti na duže vreme, pošto usled toga izbledi, a ukoliko se izloži visokim temperaturama, menja boju u žutu (citrin) ili nešto ređe u zelenu (zeleni ametist).

U prirodi se može pronaći kao pojedinačni kristal, ili u obliku druza i geoda.

U antičko doba Ametist je bio visoko cenjen i služio je za izradu gema, pečata i sitnih dekorativnih predmeta. Veliku popularnost je imao i u srednjem veku, kada se koristio za ukrašavanje svešteničkih odežda i crkvenih predmeta.

Druz – rast više kristala zajedno

Tvrdoća Ametista na Mosovoj skali je 7.

NALAZIŠTA

SAD, Britanija, Kanada, Brazil, Meksiko, Rusija, Sir Lanka, Urugvaj, Istočna Afrika, Sibir, Indija.

ZAŠTO JE AMETIST DOBAR ZA VAS

Ametist je jedan od kristala sa izraženim metafizičkim svojstvima. On kod čoveka razvija sposobnost jasnog razmišljanja, koje neće biti zamagljeno emocijama. Emocije jesu neophodne i predstavljaju sastavni deo ljudskog iskustva, ali u situacijama koje su nejasne, veoma je važno da se zadržati objektivan stav. Upravo ametist može pomoći onome koji ga nosi u takvim nesigurnim situacijama da ne podlegne pesimizmu, ali i da ne upadne u euforično stanje i osloni se na neosnovani optimizam.

Ametist je jedan od nekoliko kristala koji imaju moć poboljšanja intelektualnih i mentalnih veština. On će vam pomoći da primenite intelektualne moći na bilo koju situaciju sa kojom se suočavate. Može vam pomoći da razmišljate trezveno i kritički o situacijama sa kojima sa suočavate, te da vas dovede do velikog uspeha u rešavanju određenih životnih situacija.

ISCELJENJE I ZDRAVLJE

Ametist poboljšava proizvodnju hormona i usklađuje endokrini sistem i metabolizam. Jača organe za čišćenje, probavne organe i imuni sistem. Čisti krv, oslobađa  od fizičkog, emotivnog i psihičkog bola i stresa.

Dobar je kod glavobolje, pošto smanjuje napetost a time i bol. Ovaj kamen ima moć da smanji modrice, povrede i otoke. Pokazao se efikasnim u lečenju poremećaja sluha. Takođe pomaže kod bolesti pluća i respiratornog trakta, bolesti kože, ćelijskih poremećaja i bolesti vezanih za probavu.

Koristan je za creva, regeneriše floru, otklanja parazite i potpomaže apsorpciju vode.

Na suptilnom nivou, ametist dovodi u ravnotežu fizičko, mentalno i emotivno telo, povezujući ih sa duhovnim nivoima.

Ima izraženu moć pročišćavanja aure od negativnih i neželjenih energija, kao i transformacije negativne energije u pozitivnu i kreativnu, stimulišući krunsku i grlenu čakru.

BLAGOSTANJE I PROSPERITET

Ametist je odličan kristal koji treba da imate kada ste ozbiljni u izgradnji vašeg ličnog bogatstva, kada razvijate svoj vlastiti posao ili delite stečeno bogatstvo sa ljudima koje volite.

Ametist će potaknuti vaš kreativan izlaz, briljantne ideje i posvećenost poslu. On je idealan kristal koji bi trebalo da stavite na radni sto ili kancelarijski sto, kako bi vaša produktivnost bila što bolja i veća.

Uz pomoć ametista ćete ostvariti harmoniju u svojim profesionalnim odnosima i prosperitet na finansijskom planu.

LJUBAV I VEZE

Energija ametista će vam pomoći da razumete svoje želje, odnosno što je to što vi istinski želite od prijateljskih, porodičnih i ljubavnih veza. Ovaj kristal će vam pomoći da shvatite šta je to što vas čini istinski zadovoljnima, i kako da to ostvarite.

Ametist će vam pomoći da otvorite srce za ljubav, tako što će vas osloboditi strahova i briga vezanih za ljubav i pružanje poverenja drugim osobama.

Ovaj kristal ima moć da destruktivne ideje zameni mirnim, afirmativnim i pozitivnim aktivnostima. Uz njega ćete se osećati sigurniji, steći više poverenja i više se radovati budućnosti. Ametist vam može pomoći da uklonite letargiju iz svoje veze, da je osvežite i obnovite, da joj vratite izgubljenu strast.

On će vas osloboditi osećanja žalosti, ljutnje i poraza, ublažiti vam bol i dati snagu da se izborite sa emocionalnim traumama.

Ametist će podržati vaš razvoj i napredak kako na intelektualnom nivou, tako i kao ličnosti i partnera. Uveriće vas da nema straha u završetku ili početku jer je sve što vas okružuje deo života i ljubavi.

ČIŠĆENJE I PUNJENJE

Čišćenje se obavlja pre svakog korišćenja tako što se ametist stavi pod tekuću mlaku vodu oko pet minuta. Možete ga čistiti i u posudi pored Gorskog kristala.

Ovaj kamen će se najbolje napuniti na dnevnoj sunčevoj svetlosti, ali nikako na direktnom suncu, koje možde da mu promeni boju.

ZODIJAK

Ametist deluje na šestu i sedmu čakru, otvara treće oko i pojačava svesnost, perspektivu i introspekciju. Razvija intuiciju i pomaže psihički razvoj. Pomaže pri meditaciji, olakšava vizualizaciju, a kada ga koristimo na krunskoj čakri, omogućava da se prisetimo prošlih života.

Ametist je kristal posebno delotvoran za horoskopske znakove ribe i vodolije.

PUT KRISTALA

WEB GUVERNER