OSOBINE

Ametrin je varijacija kvarca koja nudi kombinaciju ametista i citrina u istom kamenu. Ljubičasta i žuta boja kod ovog providnog kristala su jasno razgraničene.

Obe boje se međusobno lepo dopunjavaju. Može biti neznatnih varijacija u nijansama, ali osnovne boje moraju biti ove dve. Komadi sa efektom mešanja boja su manje cenjeni.

Ova prirodna mešavina dva jaka kamena, ametista i citrina vizuelno je veoma atraktivna i intrigantna, a staklasti sjaj pojačava njegovu lepotu.

Tvrdoća na Mosovoj skali mu je 7.

Kristali ametrina su prvi put pronađeni u Brazilu, a kasnije su pronađeni i u Boliviji. Danas, većina prirodnog ametrina dostupnog na tržištu potiče iz rudnika Bolivije.

Po legendi, prvi ametrin je u Evropu doneo jedan konkvistador, koji ga je poklonio španskoj kraljici. Taj  konkvistador je, po istoj legendi, ametrin dobio iz jednog rudnika u Boliviji kao miraz, kada se oženio princezom iz lokalnog plemena.

NALAZIŠTA

Bolivija, Brazil.

Na tržištu se može naći dosta umetno napravljenog ametrina, koji se dobija tako što se jedan kraj ametista zagreva dok ne promeni boju u žutu. U slučaju da dođe do prejakog zagrevanja jednog kraja kristala, žuta boja će preći u zelenu ili plavu, i tako nastaje ljubičasto-zeleni ili zlatno-plavi ametrin.

Na tržištu je takođe moguće naći neobične kombinacije boja, koje prodavci predstavljaju kao ametrin. Ovakvi primerci su najčešće obično staklo dobijeno u laboratorijama.

ZAŠTO JE AMETRIN DOBAR ZA VAS

Ako se ne možete odlučiti da li bi radije imali ametist ili citrin, ovaj jedinstveni kamen nudi rešenje: energije oba kamena u jednom. Kombinacija citrina, kamena manifestacije i fizičkog sveta i ametista, kamena duhovnih sfera, čini da se njihove energije dopunjavaju i potpomažu. Citrin je dobar kamen za ostvarenje želja, ali morate znati šta želite pre nego što se to manifestuje. Upravo u ovome delu dolazi do izražaja ametist: kamen mašte, proširenja spoznaja ali i logičkog i organizovanog načina razmišljanja.

Kombinacija citrina i ametista je garancija da se nećete naći u onoj, već toliko poznatoj rečenici: Pazi šta želiš, moglo bi se ostvariti. Razumne energije ametista će sprečiti da se nađete u situacijama koje nisu baš ono što ste mislili da želite.

Kako je kombinacija energija citrina i ametista u ovom jedinstvenom kamenu uravnotežena, ovo je odličan kamen za one koji teže da u životu dostignu balans i harmoniju.

Energije ametrina će imati pozitivan utjecaj na sve segmente vašeg života, od karijere, do veza i ljubavi.

Veruje se da ametrin pomaže razvoju kreativnosti, samopoštovanja, samopouzdanja i emocionalne stabilnosti.

ISCELJENJE I ZDRAVLJE

Ametrin je odličan kamen za oslobađanje blokirane energije. On oslobađa blokiranu energiju iz solarnog pleksusa, krunske čakre i čakre trećeg oka.

Ako ste zainteresovani za čišćenje aure, ovo je sjajan kamen za to. Njegova pozitivna duhovna energija može očistiti negativnu energiju iz vaše aure, i time doprineti opštem poboljšanju zdravlja.

Ovaj kamen otklanja negativnost i toksine iz tela, obogaćuje telo kiseonikom, leči sindrom hroničnog umora, želudačne smetnje, čireve, glavobolje i bolesti izazvane stresom.

BLAGOSTANJE I PROSPERITET

Zbog moći ametista da rešava probleme i sila manifestacije koje poseduje citrin, ovo je odličan kamen za sve koji su zainteresirani za poslovni život, a posebno za one koji se odluče za pokretanje samostalnog posla.

Njihova energija će vam pomoći i kod već postojećeg posla koji obavljate, time što će vas uputiti na jedinstvena i originalna rešenja, koja će biti od koristi i za vas i za one sa kojima sarađujete.

Takođe će vas učiniti spremnijim da prihvatite povoljne prilike kada se ukažu.

LJUBAV I VEZE

Jedan od najboljih razloga, i ono gde ametrin daje svoj najveći doprinos, jeste poboljšanje vašeg odnosa sa partnerom. Razlog ovome je upravo to što ametrin onima koji ga koriste donosi mir i harmoniju.

ČIŠĆENJE I PUNJENJE

Ametrin se prazni pod mlazom tekuće vode ili preko noći u posudi s vodom.

Za razliku od ametista i citrin i ametrin dobro podnose sunce, pa ga možemo puniti na suncu.

ZODIJAK

Ametrin je povezan sa solarnim pleksusom, krunskom čakrom i čakrom trećeg oka, što znači da je kamen koji pojačava ambiciju i maštovitost, ali sve to drži pod duhovnom uravnoteženošću i balansom.

U Zodijaku odgovara znacima Vodolije, Blizanaca, Device, Vage, Škorpije, Strelca i Ribe.

PUT KRISTALA

WEB GUVERNER