OSOBINE

Citrin (poznat i kao kamen trgovaca) je varijetet kvarca koji može da bude od svetlo žute, preko narandžaste do zlatno smeđe boje, staklastog sjaja. Ime je dobio po reči Citron, zbog toga što ima boju sličnu citrusnom voću. Javlja se u kristalima različitih veličina, često u obliku geoda, šiljaka ili druza. Boja citrina potiče od minerala gvožđa, koji su prisutni u kristalnoj rešetci.

Prirodni citrin je obično bledo žut i nije veoma čest u prirodi, pa se citrin u većim količinama dobija sintetički, tako što se daleko dostupniji ametist zagreva i menja boju od ljubičaste u žutu.

Kao jeftiniji i dostupniji, citrin se često koristi kao zamena za Topaz.

Na Mosovoj skali ima tvrdoću 7.

Po legendi, citrin je dar boga Merkura ljudima, koji je želeo da im preko ovog kristala pokloni deo sunčeve energije i svetlosti.

Kod nekih naroda se smatralo da će osoba koja nosi komadić citrina sa sobom, biti zaštićena od zmijskog ujeda i ružnih misli.

Smatra se da su ga kao nakit prvi nosili stari Rimljani. Kasnije je ponovo postao popularan, tokom 19 veka, kada se počeo koristiti kao deo nakita.

Poznata Holivudska glumica Greta Garbo se u periodu od 1920. do 1930. godine bavila dizajniranjem nakita. Art deko koktel narukvica od citrina i zlata, koju je ona dizajna nedavno je prodata na aukciji za 17.000 dolara.

NALAZIŠTA

Najveća nalazišta prirodnog citrina se nalaze u Rio Grаnde do Sul, pokrajini u južnom Brazilu.

Najpoznatiji rudnici citrina u SAD se nalaze u Koloradu, Severnoj Karolini i Kaliforniji. Ovaj kristal je dostupan širom sveta. Ima ga u Španiji, Brazilu, Africi, Francuskoj, Engleskoj, na Mаdаgаskаru i u Rusiji.

ZAŠTO JE CITRIN DOBAR ZA VAS

Kada se nakupi previše negativnih energija, osećate se kao da je vaša ravnoteža nestala. To je zbog toga što se u vaše energetsko polje nakupi mnogo negativne i toksične energije. U tom slučaju citrin je savršeno sredstvo za čišćenje i podmlađivanje vašeg duha i tela. On je jedan od nekoliko kristala koji negativnu energiju ne apsorbuju, već je raspršuju i odbijaju. Na taj način će očistiti i vašu auru.

Citrin bi trebalo da koristite što je češće moguće, naročito ako ste prisiljeni da se, zbog svojih dnevnih aktivnosti, krećete među mnoštvom negativnih ljudi ili boravite u veoma toksičnom okruženju.

Ovo je kristal svetlosti i životne radosti koji će učiniti da se i vi, noseći sa sobom komad ovog kristala, ispunite verom, nadom i životnim optimizmom. Ovo je kristal koji je dragocen za one koje muči depresija, pošto će je odagnati veoma brzo svojim pozitivnim i svetlim vibracijama. Takođe će nosioca brzo i efikasno osloboditi svih strahova i fobija, vratiti im radost i pomoći da ponovo vode normalan život.

Ovaj kristal će vam doneti unutrašnji mir i mudrost, stimulisaće vaše intelektualne aktivnosti i pomoći da trezveno razmotrite informacije koje dobijete i izvršite logičnu i objektivnu analizu situacije u kojoj se nađete.

ISCELJENJE I ZDRAVLJE

Citrin ima odlično dejstvo na lečenje problema urinarnog trakta, bubrega i digestivnog sistema, kao i na sve poremećaje u radu štitne žlezde i žučne kese.

Citrin povećava energiju tela i električnih impulsa u nervnom sistemu, pomaže u jačanju živaca i kičme.  Tera depresiju, strahove i fobije.

Odličan je  kristal za one koji su tokom dužeg vremenskog perioda morali da uzimaju lekove, pošto ima moć da čisti telo od toksina tako što poboljšava cirkulaciju i čisti krv. Može čak da ukloni i celulit.

Citrin pomaže pravilno varenje i pravilne funkcije slezine i pankreasa. Takođe, može biti od pomoći u problemima vezanim za vid i oči.

BLAGOSTANJE I PROSPERITET

Citrin je poznat i kao kamen uspeha ili trgovački kamen. On će vam pomoći da unapredite posao i karijeru, a time i da poboljšate svoj materijalni položaj. Ovaj kristal će obezbediti da postanete velikodušni, ali u isto vreme će vas zaštititi od nepotrebne rasipnosti, čime će zaštititi vašu dobrobit i bogatstvo.

Citrin kristali će podržati energiju kuće i radnog okruženja i učiniće vas produktivnim na svakom koraku. On nosi energiju novca, tako da će vam njegovo posedovanje omogućiti privlačenje bogatstva i izobilja.

LJUBAV I VEZE

Poput crvenog jaspisa, citrin uklanja negativne energije iz vašeg života i donosi vam mir. Važno je da u toj smirenosti uživate, a ona će doprineti da se vaš um i srce usredsrede na dobre i lepe misli i ideje. Smireni um će lakše da vidi jasnu sliku situacije u kojoj se nalazite i pronađe najoptimalnije rešenje za napredak. Odličan je kristal u situacijama kada treba da se sa partnerom oko nečega dogovorite i usaglasite stavove.

Kako citrin doprinosi da se vaša aura pročisti i postane svetla, tako ćete početi u svoj život da privlačite dobre stvari. Ovo će biti od koristi kako za vas tako i za vašeg partnera i porodicu.

Uz kristal citrina uspećete da prevaziđete strah od odgovornosti, a upravo taj strah je kočnica zbog koje su mnogi odustali od svojih ideja i planova.

Citrin će vas ohrabriti da budete otvoreni za nova iskustva i održite pozitivan stav, te da ostanete optimistični u svim situacijama kroz koje prolazite.

Ovaj kristal je moćan magnet za ljubav i sreću, čisti vas i napaja vašu auru svojom svetlošću. On povećava samodisciplinu, donosi jasne ideje i emocionalnu i mentalnu snagu koja će vam pomoći da napredujete u svim segmentima života.

ČIŠĆENJE I PUNJENJE

Bez obzira što nije sklon da sakuplja negativnu energiju, dobro ga je ponekad očistiti pod mlazom mlake vode oko 5 minuta.

Nakon toga se puni se tako što se preko noći ostavi u posudi sa kamenčićima Hematita i Ametista.

ZODIJAK

Citrin je povezan sa četvrtom, srčanom čakrom.

Astrološki znakovi kojima najbolje odgovara su: Blizanci, Devica, Lav, Vaga, Vodolija.

PUT KRISTALA

WEB GUVERNER