Dragulji Katarine velike

Sofija Avgusta Frederika od Anhalt-Zerbsta (kako joj je bilo ime pre primanja pravoslavlja) došla je u Rusiju kao žena ekscentričnog budućeg cara Petra III.

Iako je brak bio potpuni promašaj, a Katarina, kako joj je bilo ime koje je dobila na krštenju, nije krila svoje ljubavne afere, mlada i obrazovana princeza je uspela da pridobije podršku političkih krugova Rusije.

Na kraju, car Petar III je ubijen za manje od šest meseci nakon krunisanja. Grigorij Orlov, Katarinin tadašnji ljubavnik, bio je vođa zaverenika koji su Katarini pomogli da postane jedini i apsolutni vladar Rusije. Krunisana u 33 godini života, Katarina Velika je uspešno vodila ovu žemlju pune 34 godine.

Period njene vladavine smatra se „zlatnim dobom ruske istorije“. Ova izuzetna žena je odmah po dolasku na vlast započela reforme koje su promenile pogled sveta na Rusiju i pomogla da se Rusija uvrsti među vodeće svetske sile.

Takođe, bila je i veliki pokrovitelj umetnosti. Za vreme njene vladavine Sankt Peterburg je postao jedan od vodećih svetskih kulturnih centara. Ona je podigla muzej Ermitaž - jedan od najvećih, najlepših i najstarijih umetničkih i kulturno-istorijskih muzeja na svetu.

Krunisanje

Kruna koja je dizajnirana za Katarinini krunisanje, a i kasnije se koristila tokom ceremonije krunisanja svih vladara ruske imperije.  Smatra se jednim od najvećih istorijskih artefakata Rusije.

Sačinjena je od dve polusfere koje se sastaju kako bi predstavljale ujedinjenje istočne i zapadne Rusije. Kruna ima 75 bisera, 4.936 indijskih dijamanata i ogroman rubin na vrhu.

Žezlo Katarine velike

Katarina je bila veliki ljubitelj smaragda i dijamanata

Za ovaj broš je upotrebljen kolumbijski heksagonalno sečeni smaragd, optočen manjim dijamantima.

Broš Katarine Velike

Naušnice od smaragda i dijamanata

Darja-i-Nur se smatra se najvećim ružičastim dijamantom na svetu.

Smaragdni set Katarine Velike

Središnji deo ovog broša je pravougaoni oblikovan, tamnozeleni smaragd težak 107,72 karata, okružen sa dva reda sitnih dijamanata. Viseći deo broša je takođe optočen dijamantima. Uz broš, Katarina je nosila smaragdne naušnice odgovarajućeg dizajna.

Ogrlica od smaragda i dijamanata, sa odgovarajućim parom naušnica, koje je po predanju Katarina Velika poklonila Britanskom ambasadoru, Sir Džonu Hobartu, koji je bio na službi u Sankt Peterzburgu.

PUT KRISTALA