OSOBINE

Da li se osećate tromo i rasejano? To je čest problem sa kojim se suočavamo, zahvaljujući zahtevima modernog života. Kristal granata se pokazao kao jedno od snažnih oruđa koja nam pomaže u konstantnoj borbi, da održimo potreban nivo energije u ovom zahtevnom vremenu u kome živimo.

Iako se granat obično povezuje sa crvenom bojom, ovaj kristal je moguće naći i u drugim bojama: ružičastoj, zelenoj, narandžastoj, žutoj, smeđoj i crnoj. Granat se javlja kao providni ili poluprovidni kristal prelepog, staklastog sjaja.

Tvrdoća granata na Mosovoj skali je 6.5 - 7.5.

Postoji šest vrsta granata. Oni imaju opštu zajedničku formulu, ali se razlikuju po primesama minerala (kalcijum, magnezij, gvožđe, aluminijum i hrom) koji su u njima sadržani. Tako razlikujemo: pirop, almandin, spesarit, grosularit  (čiji varijeteti su hesonit i tsavorit), uvarovit i andradit.

Za ovaj kristal su vezane brojne legende i mitovi. Mnogi drevni narodi su ga koristili kao amajliju. U Indiji se poistovećuje s tzv. Kundalini vatrom, vatrom večnih promena. Budisti ga smatraju svetim kristalom koji donosi znanje i okrepljuje dušu. Smatran je sredstvom protiv najezda insekata, zaraznih bolesti i kao zaštita od udara groma. U židovskom Talmudu stoji da je Noje koristio jedan veliki komad granata da osvetljava Arku tokom Velikog potopa. Krstaši su ga umetali u svoj oklop, da ih zaštiti, a isto to su pre njih činili i Rimski legionari. Egipćani su ga obilato koristili za izradu nakita i talismana.

U srednjem veku je almandin granat korišten u nakitu, kao i u crkvama i vitražima na prozorima hramova. U Italiji ga nazivaju "udovički kamen", jer su ogrlice i ukosnice od granata nosile udovice.

NALAZIŠTA

Najveća nalazišta granata se nalaze u Indiji. Ima ga takođe u Južnoj Africi, Brazilu, Kanadi, Mađarskoj, Austriji, Češkoj, SAD-u, Tanzaniji, Zairu, Madagaskaru, Keniji, Mongoliji, Brazilu, Argentini, Nemačkoj, Italiji, Pakistanu, Šri Lanki. Ima ga i na području Balkana.

 

ZAŠTO JE GRANAT DOBAR ZA VAS

Možda je najjača vrlina granata njegova sposobnost da pomogne da se prevaziđe depresija. Poznato je da granat rastvara ukorenjene obrasce ponašanja koji više nisu pozitivni, i zaobilazi otpor ili samo-indukovanu nesvesnu sabotažu. Pomaže u otpuštanju beskorisnih ili starih ideja.

Ovaj kristal revitalizira, čisti i balansira energiju, donoseći spokojstvo i strast. Uklanja inhibicije, tabue, bes i razdor. On ublažava emocionalnu nesklad, dovodi do smirujućeg uticaja i štiti nosioca od uticaja neželjene energije drugih. Takođe jača instinkt opstanka tokom kriznih perioda ili  ekstremno traumatičnih situacija, dajući prisebnost, hrabrost i nadu.

Garnet jača samopouzdanje, duh i intuiciju, čini nosioca odlučnim i istrajnim kada treba da se izbori za svoje stavove i uverenja.

KAKO ĆE VAM GRANAT MOŽE  POMOĆI

Granat je poznat po tome da nosiocu može da obezbedi kako fizičko, tako i dobro mentalno zdravlje. Takođe se smatra kristalom strasti, istinskog prijateljstva, vernosti, uspeha, samopoštovanja, odanosti, energije, vere, doslednost. Ovaj kristal izoštrava percepciju i pomaže da i sebe i one oko sebe vidite u pravom svetlu.

Granat je odličan kristal za one koji pate od noćnih mora, koje raspršuje i time garantuje dobar san i odmor. On je kroz vekove smatran simbolom prijateljstva. U prošlosti su prijatelji pri rastanku razmenjivali kristale granata, kao zalog prijateljstva i obećanja da će se ponovo sastati.

ISCELJENJE I ZDRAVLJE

Granat pojačava i aktivira ceo organizam. Prvenstveno deluje na rad srca, reguliše krvni pritisak i podstiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Deluje kao afrodizijak. Ima pozitivan uticaj na neplodnost i impotenciju uzrokovanu psihičkim problemima. Granat možemo koristiti za masažu, protiv reume i artritisa. Takođe se može koristiti kod površinskih kožnih bolesti.

Granat je kristal za koji se veruje da leči ćelijske poremećaje, kičmu, pročišćava krv, utiče na pravilan rad srca i pluća.

BLAGOSTANJE I PROSPERITET

Veruje se da je granat izuzetno koristan i u oblasti poslovanja. Ovaj kristal magnetnom snagom  privlači ljude što nosiocu može da pomogne u poslovanju, kao i u postizanju ličnog uspeha. To je posebno korisno za one ljude čije je poslovanje vezano za rad sa drugim ljudima. Ovaj kristal je idealan izbor za one koji odlaze u nova područja, na primer, ljude koji se sele u novi grad. Štaviše, granat pomaže u davanju snage poslovno orijentisanoj osobi. Pod njegovim uticajem bilo kakva kriza se pretvara u izazov i kao takva i rešava.

 

LJUBAV I VEZE

Granat poseduje mnoge vrline kada su u pitanju ljubav i seks, jer postoji jak aspekt seksualne i senzualne energije u ovom lepom kristalu. Za njega se kaže da balansira seksualni nagon. On pomaže u jačanju seksualne želje i moći, kao i plodnosti. Nosiocu osigurava privlačnost i oslobađa njegovu senzualnu stranu, što ga čini slobodnim u iskazivanju ljubavi.

Granat se smatra kristalom koji donosi stabilnost u bračnim odnosima, osnažuje i održava ljubav i vernost među partnerima. Takođe može pomoći u pronalaženju istinskih ljubavnika.

Ukratko, ovaj kristal inspiriše ljubav, balansira seksualnost i otklanja emotivnu disharmoniju. Otvara srce i daje samopouzdanje.

 

 

ČIŠĆENJE I PUNJENJE

ZODIJAK

Granat se čisti pod mlazom mlake vode ili se ostavi u posudi s vodom preko noći.

Puni se neograničeno na direktnom suncu. Ukoliko je kristal promenio boju, onda ga punite tek nakon što mu se vrati njegova normalna boja.

 

 

Granat deluje na korensku i na srčanu čakru. Dobar je kod meditacije i uspostavljanja duhovne ravnoteže.

Posebno je delotvoran za horoskopske znakove ovan i škorpion.

 

 

VRSTE GRANATA

Pirop daje vitalnost  i harizmu, te podstiče odličan kvalitet življenja. Ujedinjuje kreativne sile unutar pojedinca. Ovaj kristal štiti zemaljsku i krunsku čakru, poravnavajući ih sa energetskim telom. Jača cirkulaciju neutrališe gorušicu i smiruje gušobolju.

Almandin  je moćan regenerativni i isceljujući kristal koji daje snagu i izdržljivost. Pomaže nosiocu da odvoji vreme za sebe. Donosi duboku ljubav i mir. Otvara viši um i kod nosioca razvija osećaj milosrđa i saosećanja. Stvara vezu između zemaljske i krunske čakre, usmerava i uzemljuje duhovnu energiju u fizičko telo. Almandin pomaže apsorpciju gvožđa. Pomaže kod problema očiju, jetre i pankreasa.

Spesarit jača srce, poboljšava racionalno razmišljanje, služi kod depresivnih stanja što znači da je prirodni antidepresiv, neutrališe i sprečava noćne more, smanjuje poremećaj kod osoba koje imaju problema s koncentracijom, pobuđuje volju da se pomogne drugim ljudima.

Grosularit utiče da nosilac nauči veštinu opuštanja i prepuštanja, daje inspiraciju i jača želju za saradnjom, pojačava plodnost i potpomaže apsorpciju vitamina A. Jača bubrege, pomaže kod artritisa i reume. Korisno ga je imati kod sebe tokom velikih izazova i sudskih parnica.

Hesonit jača samopoštovanje, otklanja sve oblike osećaja krivice, pojačava intuiciju, reguliše lučenje hormona, smanjuje neplodnost i impotenciju, podstiče na traženje novih puteva i rešenja. Pojačava intuiciju i natčulne sposobnosti. Leči organe čula mirisa i odvlači negativne uticaje koji loše deluju na zdravlje.

Tsavorit je veoma redak kristal. Smatra se da je čak 200 puta ređi od smaragda, pa je zbog toga najskuplji od svih granata. Povećava plodnost, jača bubrege i koristan je za kožu. Daje snagu i samopouzdanje, uči opuštanju i inspiriše služenje i saradnju.

Uvarovit podstiče individualnost, povezuje dušu s njenom univerzalnom prirodom. Veoma je umirujući kristal, te time pomaže kod usamljenosti. Smanjuje upale, pomaže kod snižavanja temperature i dobar je za detoksikaciju.

Andradit podstiče kreativnost. Ovo je dinamičan i fleksibilan kristal koji u vaš život privlači sve ono što vam je najpotrebnije za razvoj. Razgrađuje osećaj izoliranosti, samoće, otuđenosti i privlači susrete s drugima. Usklađuje magnetna polja u organizmu, pročišćava auru, puni jetru energijom, te pomaže apsorpciji kalcijuma, magnezija i gvožđa.

 

PUT KRISTALA

WEB GUVERNER