ISTORIJA KRISTALA

Vreme kada se magija kristala ispreplela sa sudbinom čoveka

Mitovi koji kruže planetom pričaju o mudracima Lemurije i tome kako su koristili kristale da unaprede  svoje duhovne sposobnosti i postignu uvide u suštinu Univerzuma.

Legende govore o aroganciji Atlantide čiji su moćnici, u želji da ovladaju svetom, zloupotrebili moć kristala i uništili civilizaciju. Na sreću, znanje je ostalo zabeleženo na mističnoj Smaragdnoj ploči Hermesa Trismegistosa (koji je treća i poslednja inkarnacija Tota Atlantiđana, mističnog čuvara znanja i graditelja piramida).

Između doba mitova i danas

Civilizacije su se uzdizale i nestajale, ostavljajući nam tragove po kojima ćemo hodati, nazad u prošlost, u sudbine odavno zaboravljene, u živote koje bi želeli da razumemo, odgonetnemo.

I eto nas u Sumeru, gde se kristali koriste za magijske formule, ali i izradu nakita i ukrašavanje hramova.

U Južnoj Americi kristali se prenose sa jedne civilizacije na drugu, zadržavajući svoje magične moći i čari.

U starom Rimu, dobrostojeći građani šetaju ulicama noseći amulete i talismane izrađene od kristala, namenjenih da im osiguraju dobro zdravlje i prosperitet. Niz put marširaju vojnici, na čijim oklopima sija crveni granat, koji će ih zaštititi tokom bitke.

Na drugoj strani sveta, kineski lekari koriste igle sa kristalnim vrhovima za akupunkturu, a figurice od izrezbarenog žada, pored ostalih dragulja, ukrašavaju kuće i carske palate.

Zakoračimo još dublje u prošlost i eto nas u starom Egiptu, među ljudima koji istinski vole kristale i ne propuštaju priliku da se njima okite kako u ovozemaljskom životu, tako i posle njega. Kažu: energija kristala pomaže preminulom da pronađe put u onaj svet. Faraoni i svećenici svuda sa sobom nose cilindre ispunjene kvarcom, za koje veruju da uravnotežuje Ba i Ka energiju tela. A plemkinje toga doba koriste najskuplji make up – senku za kapke napravljenu od praha lapis lazulija.

Stari Grci su nazvali kristale „krustullos“, led, naziv koji i danas nose. Kao i Rimljani, i Grčki vojnici veruju da ih kristali mogu zaštiti tokom bitke, a posebno hematit, koji će ih učiniti nevidljivima.

U Zemlji izlazećeg sunca, Japanu, kristali se koriste kao medij preko kojega se može povezivali sa psihičkim energijama. Posebno popularno je gledanje u kristalnu kuglu, da bi se videli i predvideli budući događaji. Kvarcne kristalne kugle smatraju se predstavnikom srca zmaja i označavaju njihovu moć i mudrost.

A u drevnoj Indiji, praktičari ayurvedske medicine uče da kristali mogu da otklone loše astrološke i karmičke aspekte. U najstarijim hinduističkim spisima, Vedama, detaljno su opisani kristali i njihova specifična lekovita svojstva.

Doba današnje

Prateći Put kristala, preko srednjovekovnih ljubitelja i poštovalaca u svim zemljama sveta, koji su nalazili bilo praktičnu, bilo umetničku primenu za kristale, dolazimo do doba današnjeg, gde je sa pojavom New Age kulture upotreba kristala, kao metode lečenja, ponovo dobila na popularnosti, doba kada je magija kristala još jednom dotaknula srca ljudi.

PUT KRISTALA

WEB GUVERNER