Kristali: prirodni, sintetički i imitacije

Kupovina kristala može biti poput kupovine polovnih automobila. Mogu da vam se nametnu razna pitanja. Da li je cena razumna? Kako mogu da budem siguran u kvalitet kristala? Koja je njihova najbolja karakteristika? Mogu li verovati prodavcu?

Kada shvatite kako nastaju kristali, postaćete sigurniji prilikom njihove kupovine. U slučaju da ste prodavac, takođe ćete biti u mogućnosti da jasnije i bolje objasnite svojim klijentima komponente koje se koriste u nakitu koji im nudite.

Industrija za proizvodnju nakita razvrstava kristale u tri glavne kategorije: prirodne, sintetičke i imitacije. Budući da većina nas nema svog ličnog gemologa koga će povesti da mu pomogne pri izboru kristala, sledeća objašnjenja bi vam mogla biti od pomoći:

  • Prirodni kristali

Prirodni kristali dolaze iz najčistijeg izvora - prirode. Oni su stvoreni tokom dužeg vremenskog perioda, bez pomoći ljudi.

Prirodni kristali se mogu naći duboko u zemlji, duž rečnih korita, u odronima stena, u rudnicima i na drugim mestima.

Iako su različiti u pogledu sastava i izgleda, prirodni kristali imaju dve zajedničke karakteristike: nastajali su tokom dugog vremenskog perioda i stvorila ih je Majka priroda.

U trenutku kada se prodaju, ovi kristali su uglavnom isečeni na manje delove i ispolirani, ali nisu ni na koji način poboljšavani niti je menjana njihova hemijska struktura.

  • Sintetički kristali

Sintetički kristali imaju izgled kao i hemijske i fizičke osobine poput prirodnih kristala, samo što se stvaraju u laboratoriji. Pri tome naučnici koriste iste elemente i uslove u kojima prirodni kristali nastaju u dubini zemlje, samo što se sintetička verzija kristalizuje u mnogo kraćem vremenskom periodu.

Usled korišćenja savremene tehnologije i opreme, sintetički kristali većinom izgledaju kao identični parnjaci prirodnih kristala.

Generalno, brzi pregled kristala neće biti dovoljan da se razlikuje da li je on prirodan ili sintetički. Kako su prirodni kristali stvoreni u prirodi, oni će često imati manje mane, nesavršenosti ili inkluzije koje su nastale tokom vremena. Sintetički kristali većinom izgledaju besprekorno.

Bilo bi suviše oštro oceniti ove kristale lažnima, pošto se oni svojom lepotom i hemijskim sastavom ne razlikuju od pravih kristala.

  • Imitacije kristala

Imitacije kristala se takođe nazivaju simuliranim kristalima i oni ne poseduju hemijske osobine i zračenje koje poseduju prirodni kristali.

Imitacije su većinom napravljene od stakla, plastike, keramike ili drugih materijala, ali su napravljene tako da izvana liče na prirodne. One znaju da budu veoma lepo urađene, pa je teško na prvi pogled da se razlikuju od originalnih kristala, a njihova prava priroda se može utvrditi tek nakon detaljnog pregleda.

Bilo da su prirodni, sintetički ili imitacija, kristali predstavljaju jednu od glavnih komponenti u industriji nakita. Najbolji savet je da pri kupovini kristala i nakita razmišljate kao gemolog. Ukoliko želite da nabavite lepe i korisne kristale, pokušajte da se što bolje informišete o njima i da ih kupujete iz pouzdanih izvora.

Opalit – lepa kombinacija stakla i metala. Ponekad se prodaje i kao mesečev kamen.

U početku, kada sam tek počinjala da se upoznajem sa kristalima, kupila sam:

sunčev kamen (staklo da metalnim česticama). Postoji i prirodna varijanta ovog kristala ali je drugačijeg izgleda

 mesečeva reka… za koji moram priznati da mi je prodavačica rekla da je umetni kamen, nastao umetanjem čestica metala u obojeno staklo, ali sam ga kupila pošto mi je bio lep

a ovakav zeleni primerak stakla sa česticama metala mi je prodat kao labradonit

PUT KRISTALA

WEB GUVERNER