KRISTALI ŠRI LANKE

Kada se spomene Šri Lanka, prvo što pada na pamet su kristalno čisti okean, beskrajne plaže sa belim peskom, planine koje se gube u izmaglici, čaj, začini, veličanstvena Sigirija.

Pored ovih lepota i uzbudljive istorije, Šri Lanka se može pohvaliti bogatim nalazištima 75 vrsta dragog kamenja i kristala, što ovu malu ostrvsku zemlju čini jednom od najznačajnijih svetskih sila na globalnom tržištu dragulja i nakita.

Godišnja vrednost industrije dragulja u Šri Lanki iznosi 103 miliona dolara. U izvozu najzastupljeniji safiri.

Iako je Šri Lanka najpoznatija po dragocenim safirima i rubinima, ona poseduje i bogata nalazišta korunda, krisoberila, spinela, granata i turmalina.

Adamova zvezda

Plavi zvezdani safiri dobili su ime po prepoznatljivoj oznaci u njihovom centru.

Nedavno je u regionu grada Ratnapura, na jugu Šri Lanke, koji je poznat kao Grad dragulja, pronađen do sada najveći plavi zvezdani safir, koji ima 1.404,49 karata, a čija se vrednost procenjuje na minimalnih 100 miliona dolara.

Najpoznatiji dragulji pronađeni u Šri Lanci

Za ovaj broš je upotrebljen kolumbijski heksagonalno sečeni smaragd, optočen manjim dijamantima.

Plavi gigant orijenta

Sa 486,52 karata, ovaj dragulj se smatra najvećim plavim safirom na svetu. Otkriven u Šri Lanki 1907. godine, dragulj je prodat anonimnom američkom kolekcionaru i poznavaocu dragog kamenja i umetničkih dela. Nakon toga mu se gubi svaki trag, sve dok se nije iznenada pojavio na prodajnoj izložbi "Veličanstveni dragulji" održanoj 19. maja 2004. godine u Ženevi, Švajcarska.

Safir Rumunske kraljice Marije

Ovaj duboko plavi, 478,68 karatni safir potiče sa Šri Lanke. O njemu se zna da ga je prvobitno kupio kraj Ferdinand Rumunski, kao poklon njegovoj supruzi kraljici Mariji. Ovaj dragulj se pojavio na aukciji kuće Kristi održanoj u Ženevi 19. novembra 2003. godine. Kupac je ostao nepoznat.

 Logan plavi safir

Logan je duboko plavi safir od 423 karata, koji je pronađen u Šri Lanci. Kristal je postavljen u brošu i okružen je dvadeset sitnih dijamanata. Ovaj dragulj je nazvan u čast gospođe Džon A. Logan, koja ga je donirala Nacionalnom muzeju prirodne istorije Smitsonijan u Vašingtonu, D.C. 1960. godine.

Plava lepotica Azije

Plava lepotica je safir od 400 karata, duboko plave boje, koji je otkriven na Šri Lanci 1926. godine. Ovaj dragulj izvanredne lepote bio je u vlasništvu lorda Nafilda od Britanije. Kakva je bila sudbina "Plave lepotice Azije" posle njegove smrti nije poznato.

Lista čuvenih safira pronađenih na Šri Lanci je mnogo duža, a među njih spadaju i Zvezda Lanke, Ponos Šri Lanke, sivo-plavi zvezdani safir Zvezda Indije, i mnogi drugi.

Safir princeze Dajane

Jedan od najlepših vereničkih prstena je zasigurno onaj kojim je princ Čarls zaprosio Dajanu Spenser početkom 1981. godine. Ona je ubrzo nakon toga postala obožavana princeza Dajana, a prsten jedan od njenih neprepoznatljivih simbola.

Udruženje za dragulje i nakit u Šri Lanci objavilo je 2011. godine da verenički prsten Kejt Midlton, vojvotkinje od Kembridža, ima u sebi safir pronađen u toj zemlji 1970. godine.

Ovaj lepi prsten sa 12-karatnim safirom kojeg okružuje 14 dijamanata je kreacija londonske zlatare Garard, koja ga je originalno napravila za princezu Dajanu, po njenom zahtevu i nacrtu. Naime, Dajani se veoma dopao broš koji je pripadao kraljici Viktoriji (poznat kao broš princa Alberta) i želela je da ima verenički prsten koji bi mu bio sličan.

PUT KRISTALA