ŠTA JE KRISTALOTERAPIJA?

Kristaloterapija je alternativna medicinska tehnika koja koristi kristale i poludrago kamenje kako za lečenje, tako i za prevenciju.

Ona se zasniva na svojstvu kristala da svojom vibracijom deluju na energije koje su, usled različitih razloga, ostale blokirane, koje stagniraju ili jednostavno nisu izbalansirane. Jednom oslobođene, negativne energije odlaze iz tela, a ukupna energetska slika se normalizira, čime se postiže otklanjanje kako fizičkih tako i psihičkih tegoba.

Za različite ljude pojam isceljenja je različit. Za neke će to biti isceljenje ili ublažavanje fizičkih tegoba, dok će drugi potražiti pomoć kristala zbog anksioznosti, nesanice, prevazilaženja žalosti izazvane raskidom veze, ili zbog želje da pronađu dublje uvide i svrhu života.

ŽIVOTNA ENERGIJA

Dobro mentalno i fizičko zdravlje odraz su vašeg načina života, a vidljivi su kroz suptilno zračenje životne energije koja predstavlja jedinstveni pečat koji jasno oslikava vaš dom, vaše navike, razmišljanja, verovanja, kao i vas same.

Savremeno lečenje kristalima bazirano je na konceptima pozajmljenim od istočnoazijskih kultura, a naročito od kineskog koncepta životne energije (chi) i njenog kretanja po energetskim meridijanima, te hinduističkog i budističkog koncepta čakri, energetskih centara ljudskog tela.

Mnogi ljudi se pitaju da li kristali zaista poseduju lekovitu moć. U mnogim slučajevima se pokazalo da je, čak i tamo gde je postojala neverica, kristaloterapija donela pozitivne rezultate.

Naravno, uz otvoreno srce spremno da prihvati nove stvari i um spreman da istražuje izvan granica vidljivog sveta, u prelepom, misterioznom i jedinstvenom svetu kristala, rezultati su daleko brži i efikasniji.

ČUDA NEOTKRIVENI ZAKONI FIZIKE

Pre početka terapije, kristaloterapeut bi trebalo da bude upoznat sa problemom koji pacijent želi da reši, mada se u današnjoj praksi najčešće primenjuje opšti program pročišćavanja svih energetskih centara.

To je u osnovi dobar, i sasvim dovoljan proces, koji će dovesti do opšteg otklanjanja svih blokada i nesmetanog protoka životne energije, a samim tim i otklanjanja tegoba i opšteg poboljšanja životnih uslova pacijenta.

Svaka od sedam glavnih čakri upravlja određenim fizičkim, mentalnim i duhovnim aspektima našeg bića. Potrebno je da svaka od njih radi na pravilnoj frekvenciji i da budu uravnotežena, kao i da sve one rade zajedno i harmonično. Neispravnost u samo jednoj od čakri utiče na rad i blokadu energije u svima ostalim.

Ipak, dobro je da se tokom procesa posebna pažnja obrati na onu, ili one čakre, koje su dovele do opšteg zastoja, pošto su one sklonije da se kod njih taj proces ponovi. Stavljanjem naglaska i rad sa specifičnim područjima koja za pacijenta predstavljaju najveće opterećenje, doneće daleko bolje i trajnije rezultate.

NA ŠTA TREBA OBRA TITI PAŽNJU

Ono što se ne zna, ili na što se često zaboravlja kod kristaloterapije, kao i kod bilo kojeg drugog energetskog rada, jeste da negativna energija koja je „isterana“ ostavlja prazninu u auri koju je potrebno napuniti pozitivnim energijama. U suprotnom, „isterane“ energije će se po automatizmu vratiti i ispuniti prostor koji su napustile.

Sama tehnika redanja kristala razlikuje se od terapeuta do terapeuta. Neki od njih će raditi po intuiciji, neki će koristiti visak da bi odredili položaj na telu na koji je potrebno postaviti odgovarajući kristal, dok će se treći prikloniti tradicionalnim šemama.

Neke od ovih šema su na primer "Pečat Solomona", koji se tradicionalno koristi kod ublažavanja bolova ili stresa.

Šest kvarcnih kristala se rasporedi oko bolnog mesta ili oko celog tela. U središte može biti postavljen kamen malahita koji ubrzava rasipanje energije.

Još jedan raspored nazvan "Figura osam" koristi kvarcne kristale u obliku figure od osam kristala, kako bi povećao kretanje elektromagnetne energije u telu, koja je postala slaba i inertna.

Jedan od najuobičajenijih načina kristaloterapije je da pacijent leži, a kristali se ređaju na telo, prateći liniju čakri. Često će terapeut, da bi pojačao delovanje kristala na čakre, koristiti Moqui kamenje ili parove magnetičkog hematita. To se radi tako što se pacijentu u ruke daje po jedan kamen iz para, ili se oni postavljaju pored tela sa jedne i druge strane, u paru.

Pored toga, kod svih oblika kristaloterapije, može se dodatno koristiti energija gorskih kristala, koji svojom univerzalnošću i jačinom dodatno aktiviraju auru pacijenta, kao i ostale kristale koji se koriste tokom terapije.

Terapija kristalima traje individualno, od 15 minuta do sat vremena. Za to vreme pacijent treba da miruje, upija blagotvorne vibracije kristala i prepušta se isceljujućem procesu. Dodatno, diskretna svetlost i lagana, ambijentalna muzika, blagotvorno će delovati na opšte stanje i pomoći pacijentu u postizanju duhovnog mira i ugodne vizualizacije kojima pacijent dodatno stimuliše i ubrzava čitav proces kristaloterapije.

PUT KRISTALA

WEB GUVERNER