OSOBINE

Ostavite prošlost u prašini i krenite dalje – to je osnovna poruka koju vam šalje malahit, kristal koji izgleda bogato, elegantno i aristokratski. Malahit deluje očaravajuće i ima hipnotizirajući izgled kome doprinose karakteristične tamne i svetle nijanse vibrantne zelene boje.

Ukoliko osetite da vas privlači živahni kristal malahita, znači da je došlo vreme za promenu. Poznat kao kristal transformacije, malahit će vam pomoći da fokusirate energiju na novi rast i presečete sve spone koje vas sputavaju. On će vam pomoći da postignete duhovni preobražaj i obnovu, pa iskoristite njegova lekovita svojstva i moć da balansira sve vaše čakre, a posebno srčanu.

Tvrdoća malahita na Mosovoj skali je 3.5 - 4.

Malahit je zbog svoje bogate zelene boje od davnina bio mrvljen i upotrebljavan kao pigment za oslikavanje. Takođe je od davnina cenjen i korišćen za izradu nakita. Egipćani su smatrali da je ovo jedan od kristala koje bogovi veoma cene. Zbog toga su u malahit gravirali sliku sunca, i tako ga nosili kao talisman za zaštitu od zlih duhova. Od malahita su rezbareni amuleti, skarabeji kao i razni ukrasi za kuće i hramove. Smatralo se da je odličan kristal za zaštitu dece.

Stari Grci i Rimljani su od njega pravili vaze i skulpture.

Od viktorijanskog doba počeo je da se koristi za izradu pomoćnih stolova, vanjskih delova kamina, ramova slika, itd.

Veliki ruski car ga je koristio kao ukrasni kristal. On je od malahita iz nalazišta na planini Ural gradio veličanstvene strukture, kao što su stubovi katedrale svetog Izaka u Sankt Petersburgu, Rusija. (Plavi stubovi u pozadini izrađeni su od lapis lazulija).

NALAZIŠTA

Malahita ima na Uralu, u Kongu, Angoli, Zambiji, Namibiji, Meksiku, Engleskoj, SAD-u, Australiji i Izraelu. U Srbiji se javlja na Staroj planini, Rudniku, Rudnoj Glavi kao i u zonama rudnika Bor i Majdanpek.

 

ZAŠTO JE MALAHIT  DOBAR ZA VAS

Pored toga što će vam pomoći da razmišljate smireno i kontrolišete emocije, malahit će u vama probuditi jaku ljubav prema prirodi i usmeriti vaš život prema njenim zakonima. On odražava duboku ljudsku povezanost sa prirodom, sa bojama bujnog zelenila, pa je nezaobilazan kristal za stanovnike gradova i dobro je da ga držite u prostoriji u kojoj najviše boravite tokom dana.

Osim toga, malahit je cenjen kao kamen kreativnosti. On će vam pomoći da otklonite blokade i uživate punim plućima u lepotama života. Ovo je kristal koji neutrališe emotivne probleme i koji će vam doneti duševni mir i osećaj opuštenosti.

Ipak, treba imati na umu da je malahit kristal koji još uvek evoluira i da njegove energije mogu da budu veoma jake. Ukoliko osetite da je ovaj kristal na bilo koji način prejak za vas, dobro je da ga koristite zajedno sa mahagoni opsidijanom ili rozenkvarcom. Time ćete da ublažite njegovu snagu a dobijete sve one dobre vibracije kojima može da vam pomogne.

Treba takođe voditi računa da koristite samo polirani malahit i da izbegavate udisanje njegovog praha. Kao eliksir se nanosi isključivo spolja, zbog toksičnosti.

ISCELJENJE I ZDRAVLJE

U ovo naše vreme kada je depresija postala češća bolest od obične prehlade, dobro je uz sebe imati komadić malahita, koji možete nositi kao nakit ili kao polirani kamen u džepu. Njegovo antidepresivno delovanje će vam pomoći da se brzo oporavite, pošto on balansira uspone i padove pomažući da se ne doživljavaju na previše emotivan način, a takođe daje nosiocu osećaj pozitivnosti i optimizma.

Malahit se uobičajeno koristi za srčane probleme. Veoma je delotvoran kod snižavanja krvnog pritiska. Takođe se koristi da olakša bolove u želucu a dobar je i za pravilan rad slezene. Pored toga koristi se da ublaži simptome astme, artritisa, bolova u zglobovima i vrtoglavice.

Od davnina malahit je korišćen kao kristal koji olakšava porođajne bolove pa je poznat i pod nazivom „kamen babica“. Pored toga ublažava sve  vrste grčeva, uključujući i menstrualne.

Malahit stimuliše izbacivanje toksina iz jetre, pomaže kod dijabetesa i jača vid.

BLAGOSTANJE I PROSPERITET

Kada dođete do tačke u životu u kojoj osećate da se ništa uzbudljivo ne dešava, energije koje možete dobiti od malahita će vam pomoći da izađete iz krize. To je kristal dobre sreće, tako da će nosilac ovog kristala privući sve dobre stvari kada je u pitanju novac, bogatstvo i prilike. On je simbol obilja, širenja i novih početaka.

Kada se nađete u teškoj tački života i kada vam se čini da više niste u mogućnosti da spojite kraj sa krajem, malahit vam može pomoći da vidite nove načine da poboljšate svoju situaciju i uočite nove mogućnosti da popravite svoju finansijsku situaciju.

Zelenilo malahita je dobar talisman za vaš novi poslovni poduhvat i za održavanje vaših projekata da teku po kursu i po planu.

Uz pomoć ovog kristala, bez obzira koliko vam život bude ispunjen obavezama, uspećete da ispunite zadate ciljeve i postignete sve na vreme.

Energija malahita će vam dati snagu i mudrost u vašem profesionalnom traganju a isto tako će promovisati praktičnost i lojalnost u vašem poslovnom partnerstvu.

LJUBAV I VEZE

Malahit je takođe kristal za transformaciju koji vam može pomoći da se oslobodite kada se nađete u zamci emocionalne nesigurnosti. Pomaže vam da se koncentrišete i ponovo uspostavite pravilan rad srčane čakre, čime usredsređujete energiju na ono što vaše srce čini srećnim. Malahit će vas inspirisati da otvorite vaša srca za ljubav, a posebno je koristan za one koji su bili povređeni u prethodnoj romantičnoj vezi.

Malahit će vam pokazati da je ljubav lepa. On će ukloniti sve emocionalne traume i dati vam snagu da ponovo razmišljate na pozitivan način i da se prepustite ljubavi bez straha i pronađete svoje pravo mesto u svetu.

Ovaj kristal, pored što pomaže da otvorite srce za nove, lepe doživljaje, veoma je dobar za one koji su stidljivi i koji se boje sukoba, pa se povlače ma koliko da su u pravu ili nepravedno okrivljeni za nešto.

ČIŠĆENJE I PUNJENJE

Čisti se pod mlazom mlake vode. Poslije čišćenja s vodom treba ga odmah osušiti. Takođe se može čistiti tako da se ostavi preko noći u posudi sa hematitom. Veoma je osetljiv na kozmetiku, sapune, parfeme, znoj i vrućinu.

Malahit je osetljiv na direktne sunčeve zrake i vrućinu, zato se puni samo nekoliko sati na dnevnom svetlu zajedno s gorskim kristalom, ali ne na direktnom suncu, već u hladovini ili nekom senovitom mestu. Može da se puni i na svetlosti punog meseca, tako što se ostavi preko noći u posudi sa gorskim kristalom.

ZODIJAK

Malahit je posebno delotvoran kod uspostavljanja protoka i balansiranja energije srčane čakre.

Ovaj kristal je posebno delotvoran za horoskopske znakove škorpion i jarac.

 

 

PUT KRISTALA

WEB GUVERNER