RASPORED KRISTALA U KRISTALOTERAPIJI

Pre početka terapije, kristaloterapeut bi trebalo da bude upoznat sa problemom koji pacijent želi da reši, mada se u današnjoj praksi najčešće primenjuje opšti program pročišćavanja svih energetskih centara.

To je u osnovi dobar, i sasvim dovoljan proces, koji će dovesti do opšteg otklanjanja svih blokada i nesmetanog protoka životne energije, a samim tim i otklanjanja tegoba i opšteg poboljšanja životnih uslova pacijenta.

Svaka od sedam glavnih čakri upravlja određenim fizičkim, mentalnim i duhovnim aspektima našeg bića. Potrebno je da svaka od njih radi na pravilnoj frekvenciji i da budu uravnotežena, kao i da sve one rade zajedno i harmonično. Neispravnost u samo jednoj od čakri utiče na rad i blokadu energije u svima ostalim.

Ipak, dobro je da se tokom procesa posebna pažnja obrati na onu, ili one čakre, koje su dovele do opšteg zastoja, pošto su one sklonije da se kod njih taj proces ponovi. Stavljanjem naglaska i rad sa specifičnim područjima koja za pacijenta predstavljaju najveće opterećenje, doneće daleko bolje i trajnije rezultate.

ČAKRE

Sedam čakri i kristali koji se najčešće koriste za njihovo balansiranje:

 

 1. Muladhara čakra (prva ili korenska čakra)

 

 

 

 

Kada je ova čakra blokirana, blokirana je i čovekova vitalnost. Javlja se duševni i telesni umor, bezvoljnost, strah, nedostatak samopouzdanja.

Crvena boja ove čakre predstavlja jaku životnu energiju, snagu i strast. Za njeno balansiranje se koriste sledeći kristali: gorski kristal, dimni kvarc, crni opsidijana, crni oniks, crni turmalin, crveni kalcit, rubin, granat, hematit…

 

 2. Svadhisthana čakra (sakralna čakra)

 

 

 

 

Kada je ova čakra blokirana, može doći do teškoća kod učenja i pamćenja, razdražljivosti, herpesa, bolnih i neurednih menstruacija, bola u leđima, cista, kao i impotencije.

Ovu čakru čistimo koristeći sunčev kamen, karneol (karnelijan), narandžasti kalcit, gorski kristal.

 

3. Manipura čakra (solarna čakra)

 

 

 

 

Znaci poput izraženog straha, teskobe, sebičnosti, sklonosti manipulaciji, osećaju manje vrednosti, kao i čir na želucu, obolenje jetre, povišene vrednosti šećera, anoreksija, bulimija i kostobolja, neki su od pokazatelja zatvorenosti treće, solarne čakre.

Solarna čakra je najviše izložena uticajima okoline, kao i solarni pleksus u čijem se središtu nalazi.

Čišćenje solarnog pleksusa, kao i solarne čakre, može se obavljati na mnogo načina, a ako se radi kristaloterapijom, najčešće se koriste: citrin, žuti safir, topaz, gorski kristal, žuti karnelijan, žuti aragonit, žuti kalcit, rutil kvarc, sunčev kamen, zlatno tigrovo oko.

4. Anahata čakra (srčana čakra)

 

 

 

 

Srčana čakra ima poseban značaj, pošto je središnja tačka, postavljena između tri donje čakre koje su vezane za materijalni svet i uzemljenje te tri gornje čakre koje su vezane za svet duhovnosti.

U slučajevima blokade energije u ovoj čakri, dolazi do nedoslednosti kako u rečima, tako i u delima, do nepostojanosti, netolerancije, okrutnosti, ogorčenosti, hladnoće i bezosećajnosti.

 Nesmetan protok energije kroz ovu čakru postižemo korišćenjem: fluorita, zelenog kalcita, smaragda, žada, malahita, zelenog apatita, rozenkvarca, hrizoprasa, peridota, gorskog kristala.

 

5. Vishuddha čakra (grlena čakra)

 

 

 

 

Zastoj u pravilnom radu ove čakre ogleda se u zavisnosti od slave, netolerantnosti, begu od stvarnosti, prenaglašenim intelektualnim težnjama kao i prema težnji ka moći. Pored toga, njena blokada će otežati komunikaciju na svim nivoima, mucanje, strah u izražavanju vlastitog mišljenja, zbunjenost, probleme sa štitnom žlezdom.

Za lečenje ove čakre koriste se: amazonit, akvamarin, plavi kalcit, plavi ahat, gorski kristal, plavo tigrovo oko, plavi kvarc, lapis lazuli, sodalit, tirkiz.

 

6. Ajna čakra (treće oko)

 

 

 

 

Blokada ove čakre uzrokuje migrene i glavobolje, bolesti sinusa, probleme sa vidom, nervnu napetost i slomove, potištenost, šizofreniju, tumore na mozgu, tremu, nemogućnost izražavanja svojih stavova, probleme sa štitnom žlezdom.

 

Za jačanje i pročišćavanje ove čakre koriste se: gorski kristal, sodalit, sugilit, lapis lazuli, safir, amazonit, ametist.

 

7. Sahasrara čakra (krunska čakra)

 

 

 

 

Budući da je krunska čakra ona koja čoveka povezuje sa kosmosom i spoznajom duhovnih svetova, njena blokada dovodi do nedostatka samopouzdanja, osećanja besmislenosti života i lične duhovne krize. Kada je ova čakra zatvorena, čovek postaje potpuno konfuzan, mentalno neuravnotežen, bez mogućnosti pravilnog rasuđivanja.

Kristali kojima možemo očistiti krunsku čakru su: ametist, dijamant, kalcit, mesečev kamen, selenit, hovlit, gorski kristal.

 

 

PUT KRISTALA

WEB GUVERNER