OSOBINE

Rozenkvarc (ružičasti kvarc) je varijetet kvarca koji ima bledo ružičastu do ružičasto-crvenu boju. Nekada se smatralo da mu ružičastu boju daju primese titana, mangana i gvožđa u kristalnoj rešetci, međutim novija ispitivanja su pokazala da je za nežnu boju ovoga kristala odgovorna neka vlaknasta tvar, mineral koji za sada još nije identifikovan. Interesantna stvar u vezi ovog vlaknastog minerala je da, izložen direktnoj sunčevoj svetlosti rozenkvarc počinje da bledi, ali da mu se boja može vratiti kada ga držite u ruci i nakon toga u tamnom prostoru.

Možda će to pomoći da se utvrdi vrsta minerala koja je odgovorna za prelepu, nežnu boju rozenkvarca.

Na Mosovoj skali ima tvrdoću 7.

Po starogrčkoj legendi, ovaj kamen je nastao zbog ljubavi između Afrodite, boginje ljubavi i mladog Adonisa, koji je veoma voleo lov. Afrodita je neprestano strahovala da bi Adonis mogao nastradati u lovu, što se i dogodilo. Naime, njega je ranio bog rata Ares, koji je takođe bio jedan od Afroditinih ljubavnika. Saznavši za to, Afrodita je krenula da pronađe Adonisa, ali se u pokušaju da spase njegov život saplela na trnov žbun. Tako su se Afroditina i Adonisova krv pomešale, pale na kamen belog kvarca i obojile ga u ružičasto. Od toga doba je rozenkvarc postao simbol ljubavi.

Ovaj kristal ima snažno energetsko dejstvo na srčanu čakru, a njegovim delovanjem pojačavaju se sve vrste ljubavi: prema sebi, porodici, partneru, prijateljima, ljudima, pa sve do najuzvišenije, bezuslovne ljubavi.

NALAZIŠTA

Madagaskar, Južna Afrika, Brazil, SAD i Indija.

ZAŠTO JE ROZEN KVARC DOBAR ZA VAS

Pored toga što vam može pomoći da poboljšate odnose sa ljudima kojima ste okruženi, ovaj kristal vam može pomoći da pronađete pravu ljubav. On će vam pomoći da u ljudima vidite one najbolje osobine koje poseduju, a ujedno će vam dati dar iskrenog samopoštovanja i sigurnosti u sebe.

Neosporna je energija kojom rozenkvarc deluje na srčanu čakru, a otvaranje i balansiranje ove čakre, koja je ujedno i središnja čakra koja spaja tri donje (materijalne) čakre sa tri gornje (duhovne čakre), omogućuje potpun i nesmetan protok energije, jačajući pri tome sve ostale čakre.

Posedovanje ovoga kristala ne samo da će vam biti podsetnik da poštujete sebe, već i da se otvorite i prihvatite ljubav koju vam daju drugi ljudi. Ljubav i strast vas mogu odvesti na razna mesta i pomoći vam da u životu uradite i postignete stvari za koje ste mislili da su nemoguće.

Kada radite sa rozenkvarcom, on će vam pomoći u ličnom razvoju i postizanju duhovnih uspona. Uz njegovu pomoć bićete u mogućnosti da razrešite duboko ukorenjene sumnje, strahove, bolove i traume, kao i da ih potpuno eliminišete.

Ljubav nije jedina uloga koju rozenkvarc može da ima u vašem životu. On će vam pomoći da steknete slobodu i nesputanost i u potpunosti uživate kako u duhovnim tako i u čulnim aspektima života.

ISCELJENJE I ZDRAVLJE

Rozenkvarc ima izrazito umirujući efekat na osobu koja ga nosi, tako da će mirno reagovati čak i u teškim situacijama ili kada se suoči sa teškim i problematičnim ljudima. On će vam pomoći da se suočite sa ličnim traumama i stresom, te da prevaziđete sve izazove i osetite spremnost da prođete kroz promene koje će razbiti ustaljene šablone i ograničenja u vašem životu.

Takođe se pokazao kao veoma dobar saveznik u slučajevima depresije, nesanice i drugih mentalnih problema, a dobar je i za ublažavanje menstrualnih bolova i bolova stomaka uopšte.

Energija rozenkvarca će vam pomoći u lečenju određenih srčanih smetnji kao i problema vezanih za cirkulaciju. Smatra se da može sprečiti pojavu trombocita (tako što utiče na smanjenje masnoće u krvi), pojavu srčanog udara, te da može ojačati srčane mišiće.

Uz sve ove blagodati koje rozenkvarc donosi vezano za srce i srčanu čakru, pokazalo se da je njegovo nošenje odlično rešenje za problematičnu kožu, koja postaje čistija, sa manje bora, mekša, a ten postaje čist i sjajan.

BLAGOSTANJE I PROSPERITET

Rozenkvarc je odličan talisman. On stimuliše intelekt i maštu, tako da vam nikada neće nedostajati ideja i odgovora na najteža pitanja.

Ovo je kristal koji bi trebao da ima svako tko započinje novi biznis ili projekat. Isto tako, dobro ga je poneti sa sobom ukoliko ste krenuli na razgovor za posao, ili kada krenete da potpišete ugovor za novo radno mesto, kupite auto, stan, poslovni prostor, itd.

Rozenkvarc će vam dati veoma jake intuitivne uvide. On će privući sreću, naročito u domenu gde se nadate da ćete ostvariti materijalne dobiti (posao, projekat).

Rozenkvarc će vam pomoći da ostanete prizemni i da ne donosite ishitrene odluke u silnoj želji da budete uspešni i bogati. Držaće vas podalje od loših odluka, tako da možete stvoriti srećnu i prosperitetnu budućnost.

Rozenkvarc nije samo dobar za privlačenje ljubavi, već je odličan i za privlačenje novca. Postavite ga u blizini svega za šta želite da ima pozitivan ishod, jer će privući odgovarajuće vrste energije.

LJUBAV I VEZE

Rozenkvarc, simbol lepote i ljubavi, podstiče u vašem životu romanse, strasti, prijateljstva i čini da više vremena koje provodite sa ljudima koji su vam važni. On će vaše emocije učiniti stabilnijima a pomoći će vam da lakše podnesete traumatične situacije.

Ovaj kristal stimuliše ljubav na svim nivoima, donosi mir, harmoniju u vezama i odnosima sa ljudima, duhovni rast i pojačava ljubav prema sebi i samopouzdanje.

Ukoliko tražite ljubav, ovaj kristal će vam doneti upravo onakvu vezu kakvoj težite. Privući će u vaš život srodnu dušu i pravu i istinsku ljubav.

Ako vas muči slomljeno srce, rozenkvarc će ga svojim jakim energijama brzo izlečiti.

Rozenkvarc otklanja negativna osećanja kao što su ljubomora, posesivnost, nesigurnost, strah, zabrinutost, te čini da onaj koji ga nosi oseti odbojnost prema ogovaranju.

ČIŠĆENJE I PUNJENJE

Rozenkvarc bi trebalo da se čisti svakih 15 dana pod mlazom tople vode.

Puni se tako što ga stavite da nekoliko sati stoji pored ametista ili nekog drugog kvarcnog kristala.

Nemojte ga izlagati jakoj sunčevoj svetlosti, pošto će tada izgubiti boju, a često pri tome opada i njegova energija.

ZODIJAK

Rozenkvarc je povezan sa četvrtom, srčanom čakrom.

Pripadajuća planeta rozenkvarca je Venera, a astrološki znakovi kojima najbolje odgovara su Ribe, Bikovi, Vage i Škorpije.

PUT KRISTALA

WEB GUVERNER