OSOBINE SODALITA

Sodalit je neprovidan kristal koji se obično javlja u izuzetno lepoj, kraljevski plavoj boji, koja može da sadrži i bele, sive ili crne tragove. Ređe, plava boja sodalita može biti prošarana žutim, zelenim, crvenim i roze prugama. Kada je ispoliran postiže veoma visok sjaj i izgleda još bogatije i elegantnije.

Naziv sodalit dolazi od elementa koji sadrži u sebi, natrijuma (sodijuma) i grčke reči lithos, koja znači kamen.

Sodalit je prvi put otkriven na Grenlandu 1811. godine.

Tvrdoća sodalita na Mosovoj skali je 5.5 - 6.

Sodalit nije samo lep, već je i veoma moćan kristal. On je poznat kao kamen pisaca i pesnika jer im pomaže da izraze sve što žele na najbolji i najefikasniji način, dajući time njihovim delima snagu i moć kojom privlače čitaoce.

NALAZIŠTA

Sodalit je početkom 19. Veka otkriven na Grenlandu. Nalazi se samo na par lokaliteta u svetu: u Kanadi, Brazilu, Boliviji, Kini i Portugalu. Retki primerci prozirnog sodalita nalaze se samo u Namibiji i Italiji.

ZAŠTO JE SODALIT DOBAR ZA VAS

Sodalit je moćan kristal logike, efikasnosti, racionalnosti i istinoljubivosti. On pomaže da se razreše mentalne konfuzije, donosi bistrinu uma i uspostavlja unutrašnji mir. Pojačava snagu uma i gradi most između misli i osećanja.

Kristal sodalita će vam doneti povećanu svesnost, ukloniti lažne iluzije i poboljšati komunikaciju sa okolinom.

Sodalit je poznat i po svom svojstvu da nosiocima pojačava intuiciju i psihičke sposobnosti u tolikoj meri da im često daje dar jasnovidnosti.

Ovo je jedan od najefikasnijih kristala za eliminisanje straha i osećanja krivice. Ojačava znanje, učenje, svesnost, komunikaciju i mudrost te pomaže da se prekine sa starim navikama, koje nam više nisu potrebne ili su štetne za nas.

ISCELJENJE I ZDRAVLJE

Ukoliko redovito radite sa ovim kristalom, ili ga nosite sa sobom, imaćete zdravo telo i zdrav duh. Ovaj kristal je poznat po svom opuštajućem delovanju. Doprinosi brzom otklanjanju stresa i izlasku iz stanja depresije.

Takođe je poznat po svom blagotvornom dejstvu na respiratorni i nervni sistem. Čisti organe, leđnu moždinu, pomaže da se ojača imunološki sistem tako što deluje na prečišćavanje krvi.

Ovo je odličan kristal koji će vam pomoći da se opustite i doneti vam miran san, čime će vas okrepiti i osnažiti.

Ublažava vrtoglavicu, snižava krvni pritisak, smiruje bol, a posebno je dobar u slučaju migrenskih glavobolja.

Ovaj kristal donosi harmoniju na fizičkom, emotivnom, mentalnom i duhovnom nivou.

Eliksir od sodalita je dobar kod upale očiju, ekcema na koži i da se tretiraju mesta uboda insekata.

BLAGOSTANJE I PROSPERITET

Sodalit je vrlo dobar kristal za poslovanje jer promoviše prijateljstvo i druženje. Ovo je veoma važno kada radite sa ljudima koji imaju slične vizije, iste ciljeve ili iste namere kao i vi. Važno je da se uvažavate i verujete jedni drugima, jer će to osigurati lak tok rada i uspeh vaših nastojanja. Sodalit će takođe povećati osećanje mira i spokojstva u komunikaciji sa ljudima sa kojima radite.

Sodalit najbolje pomaže umetnicima, glumcima i izvođačima jer promoviše poverenje, komunikaciju i kreativnost.

On će vas inspirisati da radite bez prestanka na svojim zamislima kako biste završili započete projekte i postigli svoje ciljeve.

LJUBAV I VEZE

Energija sodalita će vam pomoći da se oslobodite osećaja krivice i strahova. Ukoliko osećate da nemate snage da krenete napred u svom ljubavnom životu, da vas još uvek opseda tuga ili kajanje zbog nečega što se dogodilo u prošlosti, sodalit će vam pomoći da to razrešite.

Sodalit može pomoći da se okončaju nesporazumi sa osobom koju volite. Kao i kod selenita, on će vam pomoći da nađete načine za rešavanje problema koji pogađaju vašu vezu.

Često jedna ili obe strane samo čekaju da se problem reši sam od sebe. U tom slučaju će vam energija sodalita pomoći da shvatite da se za ljubav uvek vredi boriti, biti hrabar i rizikovati. On će vam pomoći da prihvatite kompromise i razmišljate i o dobrobiti druge osobe.

Ukoliko posedujete sodalit, neka vam posluži kao podsetnik da se ništa neće promeniti ako ne napravite prvi korak. Ništa značajno se neće dogoditi u vašem romantičnom odnosu ako samo nastavite da sanjate, želite i nadate se.

Uz sodalit, preuzećete inicijativu i nećete dozvoliti da vas dobre stvari u životu mimoiđu.

ČIŠĆENJE I PUNJENJE

Sodalit se temeljito čisti pod mlazom mlake vode. Ukoliko je u kontaktu s kožom treba ga čistiti svake sedmice.

Sodalit se može puni na suncu, ali ovaj kristal ne zadržava sunčevu energiju, odnosno ovu energiju zadržava veoma kratko.

Način na koji se sodalitu vraća energija je da ga zakopate u zemlju na 48 sati. Zakopavanje u zemlju je najdelotvornije tokom punog meseca, i to će mu vratiti energiju i sjaj.

ZODIJAK

Sodalit deluje na treće oko (čelo) i grlenu čakru. Pomaže kod koncentracije i poboljšava inspiraciju i lakoću kod izražavanja ideja i zamisli.

Sodalit je kristal posebno delotvoran za horoskopske znakove škorpije i strelca, mada je dobar i za bika i vagu.

PUT KRISTALA

WEB GUVERNER