OSOBINE

Unakit je dobio ime po planinama Unaka u Severnoj Karolini, gde je prvi put otkriven. On predstavlja kombinaciju crvenoj jaspisa, zelenog epidota i kvarca. Prva poznata upotreba unakita datira iz 1874. godine.

Magija unakit kristala leži u njegovoj sposobnosti da inspiriše osećaj hitnosti dok shvatate koliko brzo vreme klizi kroz vaše prste i da vas time drži fokusirane u sadašnjem trenutku. Upravo je to poruka koju vam unakit kristal prenosi: sadašnji trenutak je neponovljiv, nepovratan i treba ga iskoristiti, treba živeti sada i ovde.

Tvrdoća unakit kristala na Mosovoj skali je 5,5 do 6.

Ako vas je privukla energija unakit kristala, možda je došlo vreme vašeg velikog duhovnog buđenja. Unakit jača percepciju i intuiciju, povećava snagu volje. On takođe štiti auru, čisti astralno telo od bilo koje vrste negativnih energija i pomaže kod nervne napetosti.

Unakit stimuliše percepciju, učestvovanje i interakciju sa drugim ljudima. On će učiniti da postanete društveniji, strpljiviji kao i da osetite više naklonosti prema ljudima, bez potrebe da bilo šta kritikujete ili odbacujete tuđe mišljenje i po svaku cenu nametnete svoje viđenje stvari.

Kako je unakit otkriven relativno kasno, nema tako bogatu istoriju kao ostali kristali. Međutim, otkako je prvi put pronađen, koristi se u arhitekturi a takođe je veoma popularan u izradi nakita zbog svoje prekrasne zelene i ružičaste boje koja ga izdvaja među ostalim kristalima.

NALAZIŠTA

U većim količinama ga ima u Meksiku, Brazilu, SAD-u, Australiji, Kini, Mozambiku.

 

ZAŠTO JE UNAKIT DOBAR ZA VAS

Unakit je veoma delotvorna zaštita od negativne energije, pa je dobro da se u kući nađe ili jedan veći ili nekoliko manjih komada ovog lepog kristala.

Veruje se da unakit osnažuje volju kada duhovno padnemo. On takođe pomaže da vidimo lepotu u životu, da se odbranimo od straha, cinizma i konfuzije. Ovaj snažni kristal ima moć da otkrije prevare. Unakit se koristi u magijskim radnjama, daje više samopouzdanja i pomaže osobi koja ga nosi da pronađe izgubljene stvari.

Bez obzira da li to shvatamo ili ne, emocionalni bol se nakuplja u srcu i dovodi do blokade energetskog protoka u području srčane čakre, na sličan način kao što tokom dugotrajnog konzumiranja nezdrave hrane dolazi do začepljenja arterija. Održavanje zdravlja tela je jedna stvar, ali uz to je potrebno na jednak način održavati zdravlje duha.

KAKO ĆE VAM UNAKIT POMOĆI

Unakit oslobađa energiju i daje hrabrost da prevaziđete sve stvari koje su vas blokirale, te da počnete da živite životom iz svojih snova. Ovo je kristal balansa koji uravnotežuje sve aspekte – emocionalni, duhovni i mentalni. On će vam omogućiti da se osećate rasterećeno a u isto vreme ispunjeni energijom potrebnom za postizanje ciljeva.

Unakit olakšava rasvetljavanje i integrira uvide iz prošlosti o uzroku blokada, te polako otpušta uzroke koji sprečavaju vaš duhovni i psihološki rast.

Ukoliko odlučite da meditirate sa unakit kristalom, ispričajte mu sve svoje snove, bez obzira na to koliko smeli izgledaju. Recite mu stvari koje nikome ne možete reći jer on sluša i spreman je da krene u akciju.

Unakit je kamen vizije. Usklađuje emocije s duhovnošću. Kad se stavi na treće oko, otvara ga i potiče vizualizaciju i proročke vizije. Ovaj kamen takođe pruža uzemljenje kada je to potrebno, što može biti korisno nakon meditacije i natčulnog rada.

ISCELJENJE I ZDRAVLJE

Koristi se za stimulisanje nervnog sistema, zaustavlja napade panike, podržava samoisceljivanje. Pojačava dobrobit, hrabrost i izdržljivost.

Delotvoran je kod nervne rastrojenosti koja se može odraziti na nepravilan rad želuca, kao i kod anksioznosti, samosažaljenja, emotivnih trauma, tuge. Pomaže kod poboljšanja imunološkog sistema, blagotvoran je za štitnu žlezdu, jetru i nadbubrežne žlezde. Kao eliksir se koristi za omekšavanje kože. Izuzetno je delotvoran za srce. Takođe pomaže brži oporavak onima koji se oporavljaju od teške bolesti.

Kako po drevnim učenjima, tako i po sve zastupljenijem verovanju da događaji iz daleke ili bliske prošlosti, potisnuti događaji pa čak i prethodne inkarnacije mogu da utiču na sadašnje zdravstveno stanje ljudi, unakit se koristi za duhovni povratak u prethodna vremena, da bi se rasvetlile i otpustile blokade koje ometaju normalan život čoveka.

BLAGOSTANJE I PROSPERITET

Pored toga što uklanja blokade i vrši emocionalno balansiranje, za unakit se veruje da je kristal koji donosi blagostanje. On ima tendenciju da uveća sve sa čime dođe u dodir, bilo da se radi o energiji ili materijalnim dobrima.

Često se ljudi nađu u situacijama da se moraju boriti sa osećanjem bespomoćnosti, a upravo taj osećaj je „ubio“ više snova nego bilo koji neuspeh.  Uz podršku unakit kristala osećaj bespomoćnosti će nestati, a istovremeno ćete imati više volje, snage i inspiracije. Uz njegovo blagotvorno delovanje naučićete da život nije samo konačan cilj, već i svi oni mali trenuci poput šolje kafe, zalaska sunca, vetra u krošnjama drveća… Ispunjeni tom jednostavnošću prosto ćete sesti i smireno početi da radite na svojim idejama.

LJUBAV I VEZE

Unakit neguje zdrave odnose kroz uravnotežene emocije. On ohrabruje skladna partnerstva, kako u ljubavi tako i u poslovanju.

Za trajnu ljubav, unakit se tradicionalno posipa sušenim stolisnikom i stavlja u zapečaćenu vrećicu kao simbol braka ili obaveze.

Ovaj talisman bi trebalo zameniti na godišnjice, pri čemu se pravi talisman od novog kristala i nove biljke, dok se stari kristal i stolisnik trebaju baciti u tekuću vodu.

Unakit je poznat i po tome što pomaže začeće, te olakšava trudnoću i porođaj.

ČIŠĆENJE I PUNJENJE

Unakit čistimo nekoliko minuta pod mlazom mlake vode ili ga ostavimo u posudi sa vodom preko noći.

Pošto dobro podnosi sunce, možemo da ga ostavimo nekoliko časova izloženog direktnoj sunčevoj svetlosti.

ZODIJAK

Unakit ima posebno blagotvorno delovanje na srčanu čakru. Kod meditacije, kada se želi razrešiti nešto vezano za prethodne inkarnacije, postavlja se na treće oko (čelo). Ovo je kristal duhovne i telesne ravnoteže.

Ovaj kristal je posebno delotvoran za horoskopske znakove blizanci, škorpion i strelac.

 

 

PUT KRISTALA

WEB GUVERNER